Συχνές Ερωτήσεις

Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα 24310 27750 & 6945 74 8680.

Μερικές συμβουλές, για ένα γενικό έλεγχο των δοντιών των παιδιών σας, είναι οι παρακάτω:

  • Παρατηρήστε τα δόντια του παιδιού σας. Αν προσέξετε στραβά δόντια, κενά ανάμεσα σε αυτά ή αν τα πάνω δόντια σκεπάζουν εντελώς τα κάτω, πρέπει να επισκεφθείτε Ορθοδοντικό.
  • Αν τα πάνω δόντια του παιδιού σας δεν εφάπτονται, αλλά απέχουν από τα κάτω, υπάρχει δηλαδή χάσμα ανάμεσά τους, αυτό είναι σημάδι ορθοδοντικού προβλήματος.
  • Τα πεταχτά πάνω δόντια είναι δυνατό να σπάσουν σε περίπτωση πτώσης του παιδιού και καλό είναι να θεραπευθούν εγκαίρως.
  • Η ανάπτυξη της κάτω γνάθου πιο μπροστά από την πάνω δείχνει σοβαρή ορθοδοντική ανωμαλία, που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.
  • Η στενή υπερώα και τα πάνω δόντια που ‘’κλείνουν’’ πιο μέσα από τα κάτω δόντια μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ασυμμετρία του προσώπου, αν δε θεραπευθεί άμεσα.
  • Αν υπάρχουν πρόωρες απώλειες παιδικών δοντιών από τερηδόνα, επισκεφθείτε τον ειδικό για να σας συμβουλέψει.
  • Η παρατεταμένη χρήση πιπίλας, ο θηλασμός του δακτύλου και η συνεχιζόμενη αναπνοή από το στόμα (αντί της φυσιολογικής από τη μύτη) συμπληρώνουν την εικόνα του υποψήφιου ορθοδοντικού ασθενή.

Φυσικά, αυτά είναι μόνο κάποια από τα σημάδια παρουσίας ορθοδοντικού προβλήματος, αφού μόνο η λεπτομερής εξέταση από τον Ορθοδοντικό θα αποκαλύψει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος αυτού.

Η καλύτερη ηλικία για μια πρώτη εξέταση των δοντιών του παιδιού σας είναι αυτή των 6-7 χρονών. Η εξέταση αυτή θα προσδιορίσει και τον κατάλληλο χρόνο έναρξης της θεραπείας, σε περίπτωση διαπίστωσης ορθοδοντικού προβλήματος. Η αναβολή θεραπείας ορισμένων προβλημάτων σε μικρή ηλικία για αργότερα καθιστά δύσκολη τη μετέπειτα αντιμετώπισή τους.

Η έναρξη της θεραπείας σε μικρά παιδιά (6-7 χρονών) ενδείκνυται στις περιπτώσεις που επιθυμούμε να περιορίσουμε την επιδείνωση κάποιων ορθοδοντικών ανωμαλιών, που σε μεγαλύτερη ηλικία (π.χ την εφηβεία) θεραπεύονται σχετικά δύσκολα. Τέτοιες ανωμαλίες είναι η σκελετική δυσαρμονία μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου, οι χασμοδοντίες, οι σταυροειδείς συγκλείσεις και η έντονη έλλειψη χώρων για την ανατολή των μονίμων δοντιών. Σε αυτή την πρώιμη ορθοδοντική φάση θεραπεύουμε εύκολα τις ανωμαλίες που προαναφέραμε και με σταθερά αποτελέσματα. Πάντως, οι περισσότεροι ασθενείς με πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία θα χρειασθούν και αργότερα μια δεύτερη φάση με σιδεράκια. Συνήθως δεν ενδείκνυται πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία συνωστισμού των προσθίων δοντιών της κάτω γνάθου, ειδικά αν δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο κλινικό εύρημα. Κάτι τέτοιο - η πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία ενός απλού συνωστισμού - θα συνιστούσε malpractice (κακή άσκηση ιατρικής/ανώφελη ιατρική πράξη).

Η δεύτερη φάση της ορθοδοντικής θεραπείας με τα σιδεράκια πραγματοποιείται όταν έχουν ανατείλει στο στόμα σχεδόν όλα τα δόντια του παιδιού (γύρω στα 10-12). Σκοπός της θεραπευτικής αυτής φάσης είναι να ‘’ισιώσουμε’’ όλα τα δόντια και να επιτύχουμε την αρμονική σύγκλειση της πάνω και κάτω οδοντοστοιχίας. Το βασικό κριτήριο για το χρονικό σημείο έναρξης μιας πλήρους ορθοδοντικής θεραπείας με ‘’σιδεράκια’’ είναι η οδοντική ηλικία του παιδιού (πόσα και ποια μόνιμα δόντια έχουν ανατείλει στο στόμα), η οποία δεν συμπίπτει αναγκαστικά με την πραγματική (χρονολογική) ηλικία του παιδιού.

Βεβαίως! Η ηλικία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την Ορθοδοντική. Κάθε ενήλικας με καλή κατάσταση υγείας, γερά δόντια και ούλα είναι υποψήφιος για ορθοδοντική θεραπεία. Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών του ιατρείου μας είναι ενήλικες.

H διάρκεια μιας θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ανωμαλίας. Η μέση διάρκεια μιας πλήρους ορθοδοντικής θεραπείας με σιδεράκια, μιας συγκλεισιακής ανωμαλίας 2ης τάξης (η οποία και αποτελεί ένα από τα πλέον συχνά απαντώμενα ορθοδοντικά προβλήματα) είναι 2 έτη.

Σε γενικές γραμμές όχι. H αλήθεια είναι ότι τα δόντια, για τις 2 πρώτες ημέρες μετά από κάθε επίσκεψη στο ιατρείο, είναι κάπως ευαίσθητα στη μάσηση και όταν έρχονται σε επαφή. Σε καμία περίπτωση όμως τα σιδεράκια ή τα σύρματα που χρησιμοποιούμε για να μετακινήσουμε τα δόντια δεν πονάνε, με την κλασική έννοια του όρου. Η ενόχληση που παρατηρείται είναι σχετικά ήπια και αντιμετωπίζεται, αν χρειασθεί, με λήψη κοινών παυσίπονων.

Σήμερα, για να διορθώσουμε την κακή θέση των δοντιών ή των γνάθων, χρησιμοποιούμε μία πλειάδα μέσων: πάγιες (ακίνητες) συσκευές, διάφορα «μασελάκια» που τα παιδιά φορούν καθημερινά 12 ώρες ή τα σιδεράκια που παραμένουν κολλημένα πάνω στα δόντια. Τα σιδεράκια μπορεί να είναι μεταλλικά, διάφανα ή και "γλωσσικά" (εσωτερικά). Επίσης, υπάρχει και η εναλλακτική λύση ορθοδοντικής θεραπείας με τους διαφανείς νάρθηκες INVISALIGN.

Η ευθίαση των δοντιών σας και η καλή επαφή των πάνω και των κάτω δοντιών (σωστή σύγκλειση) βελτιώνει τη λειτουργία δοντιών και γνάθων. Εξασφαλίζετε έτσι πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για την υγεία και την καλή λειτουργία δοντιών και γνάθων, για όλη σας τη ζωή. Η ορθοδοντική, μεταξύ άλλων, είναι μία υψηλή μορφή πρόληψης προβλημάτων που σχετίζονται με τις κροταφογναθικές αρθρώσεις και τα οποία μπορεί να συνδυαστούν με ημικρανίες και αυχενικό σύνδρομο. Επίσης, τα ίσια δόντια βουρτσίζονται ευκολότερα, άρα παραμένουν και ευκολότερα καθαρά και υγιή. Σε περίπτωση που χρειασθείτε κάποια εργασία από τον Οδοντίατρό σας, αυτή εκτελείται ευκολότερα, αν τα δόντια σας είναι εντάξει από ορθοδοντικής άποψης.

Η συγκράτηση είναι απαραίτητη διότι το στοματογναθικό σύστημα είναι δυναμικό και όχι στατικό. Οι φυσιολογικές αποτριβές των δοντιών και η δευτερογενής ανάπτυξη του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος συνθέτουν ένα περιβάλλον μεταβολών. Για να διατηρήσουμε, για μια ολόκληρη ζωή, το αποτέλεσμα που πετύχαμε με τη βοήθεια της Ορθοδοντικής χρειάζεται σταθεροποίηση. Τα δόντια, μετά την αφαίρεση των ορθοδοντικών συσκευών (σιδεράκια), έχουν την τάση επιστροφής στις αρχικές τους θέσεις, διότι το οστό πάνω στο οποίο στηρίζονται δεν αποκτά άμεσα την παλιά του δομή. Η συγκράτηση του αποτελέσματος επιτυγχάνεται είτε με τη χρήση κινητών ορθοδοντικών συσκευών που φορά ο ασθενής τη νύχτα, είτε με τη συγκόλληση ενός ειδικού ορθοδοντικού σύρματος στην εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών.